sunnuntai 15. elokuuta 2021

Auxerrois-rypäle

Moni on juonut valko- tai kuohuviiniä, jossa on mukana Auxerrois-rypälettä, mutta pelkästään siitä valmistettu lajikeviini on harvinaisempaa - Alkossa on tällä hetkellä myynnissä vain neljä 100 % Auxerrois-viiniä. 

Auxerrois on maultaan melko neutraali, suhteellisen matalahappoinen ja viinissä on usein hieman jäännössokeria, koska rypäleet kypsyvät melko makeiksi. Auxerrois muistuttaa maultaan Pinot Blancia, mutta on hieman aromikkaampi ja hedelmäisempi. 

Paul Blanck Auxerrois Vieilles Vignes 2017 on puolikuiva ja keskihapokas hennon trooppisen hedelmäinen ja melko miedon makuinen valkoviini. Blanckille on tyypillistä hienostuneet ja tyylikkäät viinit, eikä tämäkään tee linjasta poikkeamaa. Vieilles Vignes tarkoittaa vanhoja köynnöksiä sekä lupailee syvempää makua ja runsaampaa mineraalisuutta, koska juuret ovat saaneet vuosikymmenien aikaan kasvaa syvälle maaperään.   

Auxerrois-rypäle on Pinot & Gouais Blanc -risteytys ja kotoisin Alsace-Lorrainesta. Auxerroista viljellään nykyään erityisesti Alsacen alueella Ranskassa.

Auxerrois-rypälettä käytetään yleensä sekoitettuna Pinot Blancin kanssa, joko valko- tai kuohuviininä. Mielenkiintoista on, että kun etiketissä lukee Pinot Blanc, pullossa voi olla 100 % Pinot Blancia tai 100 % Auxerroista tai sekoite molemmista. Jos sen sijaan etiketissä lukee Auxerrois, viinin tulee olla 100 % Auxerrois-rypälettä.

Jos etiketissä lukee Pinot d'Alsace, viinin rypäleet voivat olla Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris tai Pinot Noir (josta on tehty valkoviiniä). Sekoitussuhteita ei ole rajoitettu tai määritelty ja kaikista voidaan valmistaa myös lajikeviiniä ja silti kirjoittaa etikettiin Pinot d'Alsace.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä viesti!